In mei zijn alle weilanden weer volop gevuld met kleine lammetjes. De meeste schapen krijgen twee á 3 lammetjes. De geboorte van een lammetje gebeurt in verschillende fases. In welke fase het schaap zich bevindt kan je zien aan het gedrag.
Hulp bij de bevalling
Niet alle lammetjes komen zonder hulp ter wereld. Helaas is het voor dieren niet zo dat er een kraamzus aanwezig is om de bevalling in goede banen te leiden. Voornamelijk de fokschapen hebben vaak wat extra hulp nodig. Dit komt omdat ze fors gebouwd zijn. Als het lam goed ligt dan moet alles goed gaan. Toch kan het zo zijn dat het lammetje in een stuitligging ligt. Het lam moet met zijn kop tussen de voorpoten van het schaap liggen. Hierdoor kan je het lam eenvoudig aan zijn voorpoten naar buiten trekken. Indien het schaam andersom ligt, spreken we dus van een stuitligging. Dan moet er zeker wat hulp bijkomen.
Uitdrijvingsfase
Als de waterblaas er eenmaal uit is, begint de uitdrijvingsfase. Dit is ook wel de geboorte van het lam. Als het lam een goede ligging had, zie je eerste de twee pootjes naar buiten komen. Vervolgens wordt het kopje zichtbaar. Dit kopje ligt boven de twee poten. Aangezien schapen dus meerdere lammetjes krijgen is het belangrijk om het schaap met rust te laten. Dit levert veel stress op.
Grijp dus niet te snel in. Aangeraden wordt om pas hulp in te schakelen van een dierenarts:
- Als de weeën wegvallen
- Als er het lam in een andere geboortehouding ligt dan de normale houding
- Als het schaap uitgeput raakt of laat zien dat er onverklaarbare pijn is
- Als er een uur nadat de waterblaas eruit is nog steeds geen lam te bekennen is
Verzorging van de schapen
Als we het hebben over de verzorging van schapen dan hebben we het al snel over de vacht. De wol van het schaap moet goed aanvoelen. De kans is groot dat er grote knopen ontstaan als ze veel buiten leven. Schapen worden dan ook regelmatig geschoren en de poten worden goed verzorgd. Een schaap eens per jaar scheren is meestal voldoende.