Selecteer een pagina

Stress en angstgevoelens kunnen onze katten net zo beïnvloeden als ons. Stress kan om meerdere redenen bij je kat voorkomen. Misschien ben je onlangs verhuisd of misschien woont er een nieuw familielid of huisdier in huis? Wat de reden ook is, een gestreste kat heeft een grotere kans om een blaasontsteking te krijgen.

5 signalen van een kat met blaasontsteking

Hierbij 5 signalen die je vertellen dat je kat wellicht last heeft van een blaasontsteking:

  1. Frequente pogingen om te urineren

Katten met een blaasontsteking hebben een frequente drang om te urineren, maar kunnen slechts een klein beetje per keer plassen.

  1. Pijnlijk urineren

Als je kat hard miauwt tijdens het plassen, geeft dit je een duidelijk signaal dat ze mogelijk pijn heeft.

  1. Buiten de kattenbak plassen

Let op als uw kat op andere plaatsen dan de kattenbak plast, vooral op koele oppervlakken zoals tegels of een badkuip.

  1. Het likken van de genitale of buikstreek

Dit is een manier voor katten om de pijn van een urinewegaandoening te verzachten.

  1. Prikkelbaarheid

De meeste gevallen van blaasontstekingen bij katten verbeteren zonder medische behandeling, maar de symptomen kunnen terugkeren. Hoewel ze misschien niet levensbedreigend zijn voor je kat, kunnen ze ongemakkelijk zijn, dus behandeling kan haar algehele kwaliteit van leven verbeteren. Hoewel de behandeling van een blaasontsteking afhangt van de onderliggende oorzaak, is het altijd gunstig om de wateropname van je kat te verhogen. Een gezond gewicht behouden, haar blikvoer voeren en haar aanmoedigen om haar kattenbak te gebruiken, kan ook helpen.

Blaasstenen bij een kat

Je kat kan niet alleen last hebben van een blaasontsteking, maar ook van blaasstenen. Blaasstenen bij een kat zijn kleine steentjes van mineralen en organisch materialen die zich in de blaas van de kat verzamelen. Deze blaasstenen van je kat kunnen veroorzaakt zijn door een bepaalde ziekte of ontsteking. De steentjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groeien. De blaasstenen kunne vervolgens tegen de wand van de blaas wrijven en zo pijn en ontstekingen veroorzaken. De blaasstenen kunnen ook de plasbuis verstoppen en zo pijn en ongemak bij het plassen veroorzaken. Katten kunnen op elke leeftijd blaasstenen ontwikkelen, maar het komt vaker voor bij katten die tussen de 5 en 14 jaar oud zijn. Ook bij mannelijke katten, katten met overgewicht en oudere katten komen blaasstenen vaker voor.