Selecteer een pagina

Drinkwater melkvee is heel belangrijk voor het welzijn van de dieren. Steeds meer boeren houden daarom zich behoorlijk bezig. Dat heeft te maken dat ook steeds meer mensen zich laten horen. Daarmee bedoel ik te zeggen dat steeds meer mensen demonstreren tegen het feit dat boeren de dieren een beter leven moeten geven dan dat ze nu hebben. Bij een boer met kippen zie je vaak dat de kippen met wel duizenden op een kluitje staan. En dat is nu precies wat men bedoelt met het welzijn van de dieren. Dieren een beter leven geven gaat het om. Veel mensen vinden het namelijk ongepast dat boeren de kippen opsluiten in te kleinen hokken. En daarom moet het welzijn van een dier drastisch verbeterd worden.

Beter leven

Veel mensen kijken tegenwoordig naar een beter leven keurmerk. Veel boeren hebben of staan op het punt om het leven en het welzijn van de dieren te verbeteren. Zo heb je naast kippen ook nog veel koeien die een grote rol spelen. Vee is namelijk een van de grootste uitstoot houders in Nederland. Daarom is het belangrijk dat de dieren wel een goed leven hebben. Koeien bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat zij een x aantal keer per jaar erop uit gaan. Niet op vakantie of zo nee, ik bedoel te zeggen dat het voor de koeien ook belangrijk is om een goed leven te hebben gehad. Denk bijvoorbeeld van het geven van goed voer. Het laten grazen in grote grasvelden en het opsluiten in niet te kleine stallen.

 Als je in de supermarkt loopt zie je vaak verpakkingen liggen van vleeswaren dat heeft allemaal te maken met wat het welzijn van een dier. Mocht het dier een beter leven hebben gehad krijgen de verpakkingen een ster. Je kan maximaal drie sterren krijgen. Al zie je die niet vaak liggen. Het is namelijk al uitzonderlijk dat je een verpakking ziet liggen met 2 sterren. Die sterren zijn niet alleen voor de consument belangrijk nee, ze zijn ook belangrijk voor de supermarkten. Zo kan een supermarkt precies zien welke boer zich aan de regels houden van het beter leven van de dieren. Steeds meer supermarkten gaan namelijk daar ook op in spelen bij de boeren. Zo laten zij veel boeren dwingen met een keurmerk. Mocht een boer daar niet aan mee willen doen kan het maar zo zijn dat de supermarkt bij jouw in de buurt geen vaste afnemer meer is. De supermarkt zoekt dan naar een andere boer die wel voldoet aan bepaalde eisen.

 

Uiteindelijk kan je als veeboer veel mensen blij maken voor een beter leven en een beter welzijn van een dier. Veel boeren zijn daar mee eens en gaan daarom ook drastische veranderingen nemen.