Selecteer een pagina

Als je kiest voor een baan in de civiele techniek is het grote voordeel dat je eigenlijk altijd zekerheid hebt op een baan. De reden hiervan is dat er een groot personeelstekort is in de techniek. Je kunt dus kiezen uit een ruim aanbod van verschillende soorten banen en werkgevers. Benieuwd wat een medewerker civiele techniek precies doet? Dat lees je in dit artikel!

Wat is civiele techniek?

Als je denkt aan een vacatures in de civiele techniek dan moet je denken aan het ontwerpen, onderhouden en realiseren van voorwerpen die aan de grond vastzitten. Voorwerpen die hierbij horen zijn bruggen, spoorwegen, constructies en gebouwen die zich bezighouden met het sturen van kanalen en rivieren. Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden die hierbij horen. Er kan op veel verschillende manieren in deze sector gewerkt worden vanwege het brede vakgebied.

Breed vakgebied

Je komt er eigenlijk meteen achter dat de civiele techniek een nogal veelzijdig vakgebied is. De bereikbaarheid en mobiliteit van bedrijven en mensen wordt door de civiele techniek bevorderd. Je bent erg afhankelijk van bepaalde omstandigheden en hierdoor is het soms een hele opgave om alles goed te laten lopen. Aspecten waarmee je rekening moet houden zijn onder andere overstromingen, lawaai, overlast van wegen die zijn afgesloten en trillingen. 

Wat hoort er bij civiele techniek 

Werkzaamheden waarmee je te maken krijgt bij civiele techniek zijn bijvoorbeeld wegenbouwkunde, riolering, verkeersbouwkunde, waterbeheer, hydrologie, staal- en betonconstructies. Momenteel is hydrologie een erg actueel onderdeel. Het gaat hierbij om water in de atmosfeer en op en onder de grond. Voorbeelden hiervan zijn de stromingen, de stand van het water en het oppervlaktewater.

Werken in de civiele techniek

Als je graag in de civiele techniek wil werken dan kun je eigenlijk alle kanten op. Er zit altijd wel een baantje tussen wat aansluit bij jouw wensen. De opleiding civiele techniek wordt eigenlijk door heel Nederland op verschillende scholen aangeboden. Hierdoor vind je altijd wel een school bij jou in de buurt. Het voordeel hiervan is dat je dan niet ver hoeft te reizen en zelf kan kijken of de school je een fijn gevoel geeft.