Selecteer een pagina

Iedereen heeft wel eens melk gedronken. De supermarkten staan er vol mee. We weten ook allemaal dat de melk die wij drinken van de koe komt. Maar hoe gaat het melken van een koe precies in zijn werk? Daar zijn verschillende methodes voor.

Principe van melken

Een koe geeft alleen melk als het een kalfje heeft gekregen. Hoe meer een kalf drinkt, hoe minder melk er over blijft om te melken. Daarom wordt bij een melkveebedrijf het kalfje al snel bij de moeder weggehaald, zodat er meer melk voor de boer over blijft. De koe wordt elke keer opnieuw drachtig gemaakt, zodat zij continue melk blijft geven.

Melken met de hand

Vroeger moesten boeren al hun koeien met de hand melken. Dit deden ze door een emmer onder de koe te plaatsen en zelf ging de boer op een krukje naast de koe zitten. Vervolgens pak je de uier beet en je trekt er licht aan. Dan moet je de bovenkant van de speen enigszins afsluiten en knijpen aan de onderkant. Er spuit dan een straaltje melk uit. Aangezien een boer vaak over de honderd koeien heeft, was het melken een arbeidsintensief werkje. Het moet namelijk twee keer per dag gebeuren. Om deze last wat minder te maken, zijn er halverwege de vorige eeuw melkmachines ontwikkeld.

Melken met een machine

Het melken met een machine gaat vele malen sneller dan het melken met de hand. De machine heeft zuigers aan een slang hangen. Deze zuigers worden door de boer op de spenen van de koe geplaatst en de melk wordt eruit gepompt. Deze melk wordt opgevangen in grote tanks. De boer hoeft dus niet meer met emmertjes heen en weer te lopen. Alle benodigdheden voor een melkmachine zijn te bestellen bij Care4Cows. Tegenwoordig wordt er al gebruik gemaakt van melkrobots. De boer bepaalt dan niet meer wanneer de koe gemolken wordt, want dat bepaalt de koe zelf. Door middel van een elektronische halsband herkent de robot welke koe er staat. Zo wordt bijgehouden welke koe al gemolken is en hoeveel melk deze koe gegeven heeft. De boer hoeft dit alleen na te kijken, verder heeft de boer geen omkijken meer naar het melkproces.

Alles over fosfaatrechten vind je hier.