Selecteer een pagina

Voedingsadvies voor patiënten met beugels is een belangrijk onderwerp waar veel mensen mee te maken krijgen tijdens hun orthodontische behandeling. Of je nu een traditionele beugel hebt of kiest voor de onzichtbare beugels van Ortho Emmeloord, het is belangrijk om rekening te houden met je voeding om ervoor te zorgen dat je beugel goed blijft functioneren en je gebit gezond blijft. In deze blog geven we je enkele tips en richtlijnen voor een gezond dieet tijdens je beugelbehandeling.

De eerste dagen met je beugel

Wanneer je net een beugel hebt gekregen, kan het even wennen zijn om te eten. Je mond en tanden moeten wennen aan de nieuwe onzichtbare beugel en het kan zijn dat je wat last hebt van pijn of irritatie. Het is daarom aan te raden om de eerste dagen na het plaatsen van je beugel zacht voedsel te eten. Denk hierbij aan soep, yoghurt, gepureerd fruit en zachte groenten. Ook is het belangrijk om goed te kauwen en kleine hapjes te nemen om te voorkomen dat je beugel losraakt of beschadigt.

Voeding vermijden

Tijdens je beugelbehandeling is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Dit geldt vooral voor harde, kleverige en plakkerige voeding. Deze kunnen ervoor zorgen dat je beugel losraakt of beschadigt. Denk hierbij aan kauwgom, toffees, harde snoepjes, noten en stokbrood. Ook frisdranken en zure voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor je gebit en beugel. Probeer deze dus zoveel mogelijk te vermijden of beperk het gebruik ervan.

Een gezond dieet

Een gezond dieet is altijd belangrijk, maar tijdens je beugelbehandeling is het extra belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, zuivel en volkoren producten eet. Deze voedingsmiddelen bevatten belangrijke voedingsstoffen voor een gezond gebit en kunnen helpen bij het herstel van eventuele beschadigingen aan je tanden en tandvlees. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken en je mond goed te spoelen na het eten.

Geniet van je behandeling

Hoewel het misschien even wennen is om rekening te houden met je voeding tijdens je beugelbehandeling, is het belangrijk om te onthouden dat het allemaal voor een goed doel is. Een mooi en gezond gebit is het resultaat van je inzet en de expertise van orthoemmeloord. Dus geniet van je behandeling en volg de adviezen op voor een optimaal resultaat!