Selecteer een pagina

Schapen zijn hele populaire dieren die je bijna altijd tegenkomt op een kinder- en zorgboerderij. Ze zijn klein, lief en maken een grappig geluid. Kinderen en bewoners vinden het ook altijd geweldig om de dieren eten te geven en om ze te scheren. Het schapenwol wat van het dier afkomt werd in de vroegere jaren veelal voor meerdere doeleinden gebruikt. Vandaag de dag wordt er door veel hobbyisten nog steeds kledingstukken van gemaakt. In dit artikel ga ik je vertellen hoe dit in zijn werk gaat.

Schapen scheren

Allereerst moet het wol van het schaap worden ontdaan. Hiervoor moet het schaap worden geschoren. De wol wordt vervolgens verzameld en moet het worden gekaard. Kaarden is het behandelen van ruw katoen. Doormiddel van een kaardmolen worden de haren allemaal in één richting getrokken.

Schapenwol spinnen

Als het kaarden klaar is dan heb je bruikbare wol waarmee je kunt gaan spinnen. Door schapenwol te spinnen maken je er een bruikbare draad van waarmee je vervolgens kunt gaat weven. Er kan worden gespind met een spinnenwiel of een spintol. Nadat je alle wol op hebt gespind houd je een klos gesponnen wol over. Deze moet op natuurlijke wijze drogen voordat je er verder mee aan de slag kunt

Het wol vervolgens in elkaar weven met een weefgetouw

Zodra je een droge klos gesponnen wol hebt kun je deze aan elkaar gaan weven met een weefgetouw. Mocht je het interessant vinden om zelf kledingstukken te maken dan kun je een weefgetouw kopen en hierin wat cursussen volgen. Met een weefgetouw zorg je ervoor dat je de draden aan elkaar koppelt. Je stopt het draad in één van de schachten en maakt hierdoor een werkzame lap stof. In een weefgetouw kun je meerdere draden plaatsen waardoor je figuurtjes en andere combinaties kunt maken.

Naaien van het weefsel

Uiteindelijk moet het weefsel nog aan elkaar worden genaaid om er een kledingstuk van te maken. Je kunt er ook een leuk vloerkleed of bijvoorbeeld een deken van maken.